OddFellows_Erik-Lemming1

Mannen på bilden är Erik Lemming, tävlade för Lyckans Soldater och ÖIS och blev guldmedaljör i tre OS på rad – Aten, London och Stockholm. Han var medlem i Odd Fellow 1911 och – som kuriosa – pappa till Georg Rydeberg.

Att vara en Odd Fellow –

priviligerad att verka för vänskap, kärlek, sanning

Odd Fellows är ett världsomfattande politiskt och religiöst obundet ordenssällskap som har sina rötters ursprung i 1700-talets England. Där det existerade Odd Fellow sammanslutningar med målen människokärlek, barmhärtighet och vänskap. Vår gren kommer från England och startades i Baltimore, USA den 26 april år 1819 av Thomas Wildey.  I Sverige finns Odd Fellows sedan 1884.

Att tillhöra en Odd Fellow Loge betyder:

 • Att vara sig själv och delta i en gemenskap och ett kamratskap över åldersgränserna.
 • Att förädla och krydda livet med mer erfarenhet.
 • Att ha en humanitär syn på tillvaron och omgivningen.
 • Att hålla en hög etik och moral i allt vad vi gör.
 • Att leva med och sprida medmänsklighet.
 • Att tillsammans arbeta mot ett högre mål.
 • Att lära sig innebörden av våra ledord och budord.
 • Att du får vänner för livet – över alla gränser.
 • Att du kan bygga vidare på det nätverk du vill ha!
 • Att du är bland äkta vänner!
 • Att du är med i FRAMTIDEN – den börjar i morgon!

I Odd Fellow finns ingen åldersbegränsning – jo, man måste vara 18 år för att komma in. Medelåldern varierar mellan logerna men det finns många systrar och bröder från 20 år och ända upp till över 100 år. Odd Fellow har funnits i Göteborg i 110 år – så vår äldsta loge i huset, nummer 9 Gustaf II Adolf har t om hunnit fylla 110 år!. I Göteborg är vi cirka 1500 medlemar.

Ledord och budord blir allt viktigare i dagens moderna samhälle

Logerna är som små föreningar som lever ett eget liv – med mellan 50 och 200 medlemmar vardera. En ordförande, alltså Ämbetsman kallas Övermästare tjänstgör normalt i 2 år. Alla är kanske inte lika aktiva men vi vill gärna rekrytera nya medlemmar som vill leva efter våra ledord: Vänskap, Kärlek och Sanning. Sedan har vi att leva efter våra budord också: Att besöka de sjuka, Hjälpa de nödställda, Uppfostra de föräldralösa och Begrava de döda.

Humanitär verksamhet

Vi arbetar mycket med välgörenhet, humanitär verksamhet och medmänsklighet. Många av våra loger förvaltar därför en hel del stiftelser som gör gott åt nödställda, speciellt barn men som även bidrar till andra institutioner som hjälper, typ: Frälsningsarmén, Stadsmissionen, Räddningsmissionen, Stiftelsen Kraniofacial Forskning & Kirurgi, Prostatacancerforskningen – för att inte tala om vår alldeles egna barnkoloni på Bua, Bokenäset i Bohuslän – där vi bereder plats för ett 30-tal handikappade barn från stadsdelsnämnderna och vi har haft polska eller litauiska barnhemsbarn under sommarhalvåret – som här får en chans uppleva rent vatten, omtanke och mänsklig värme. Nu har vi flera andra grupper i Sverige som vi bjuder in. Hela den verksamheten bekostas av Odd Fellow. Så här får vi utlopp för vår humanitära syn på att hjälpa de nödställda, särskilt barn – hela vägen. Allt kan vi inte göra men vi har fått känna givandets glädje och fått motta enormt mycket tacksamhet.

Man blir invigd

I varje loge sker 4-5 gradgivningar varje år – och de andra kvällarna förgylls ofta med intressanta föredrag av kända eller okända föreläsare. Det kan handla om teman som bergsbestigning, världsomsegling, tekniska under, reseskildringar, Första Hjälpen, olika vetenskaper, kulturella inslag, skådespelare, författare, IT och datorer etc. etc.

Viktigt med fadder och referenser

För att komma in i en loge, bör man komma på en ”vänafton” och där få reda på vad som gäller ifråga om syfte och mål, löften, klädsel och kostnader. Man skall rekommenderas in i Odd Fellow av en logesyster eller broder. Här är alla lika mycket värda – fattig som rik – och arbete som arbete.

Möten

En loge har 2 mötesdagar i månaden september – maj plus utflykter, aktiviteter och föredrag. Dessutom någon fest med våra partners.

Medlemskap

Du har allt att vinna och inget att förlora på att vara med! Medlemsavgiften varierar kring 150 kronor månad (+gradavgifter och måltider).
Lämpligt är att ta kontakt med vårt kansli i huset – som är bemannat varje dag från måndag till torsdag, för att få mer information 031-131912

Vad får jag för pengarna?
 • Du får chansen att lära känna ett stort antal medlemmar i olika åldrar, yrken och bakgrunder.
 • Du är med och äger vårt hus på Vasagatan 9 i Göteborg.
 • Du får månatlig information i god tid om vad som ska hända i logen.
 • Du får ibland nyhetsbrev via mejl.
 • Du har access till vår egen hemsida.
 • Du får Svensk Odd Fellow tidning fyra gånger per år.